Şamil | Kategoriler | Konular
Bı'set
Bİ'SET
Gönderme. Cenâb-ı Allah tarafından Peygamber gönderilmesi, özellikle Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)'in risalet görevi ile gönderilmesi hakkında kullanılan bir terim.
"Bi'set" ve "ba's" kelimeleri mastar olup Kur'an-ı Kerîm'de daha çok bu kökten gelen fiil tiplerine rastlarız. Bunlar üç manada kullanılmıştır:
1- Bir şeyi, bir nesneyi göndermek:
"Peygaınberleri, onlara (İsrailoğulları'na) dedi ki: Allah, Talût'u size hükümdar olarak gönderdi" (el-Bakara, 2/247) ayetinde bu anlamda kullanılmıştır.
2- Peygamber göndermek: "Allah, müminlere büyük lütufta bulundu: Zira daha önce açık bir sapıklık içinde bulunuyorlarken onlara kendi içlerinden, kendilerine Allah'ın ayetlerine uyan, kendilerini temizleyen ve kendilerine kitap ve hikmeti öğreten bir Peygamber gönderdi." (Âli İmrân, 3/164) ayetinde bu anlamda kullanılmıştır.
3- Öldükten sonra dirilmek: "Kıyamet kopacaktır, bunda şüphe yoktur. Allah kabirlerdekileri diriltecektir" (el-Hac, 22/7) ayetinde olduğu gibi.
Bi'set-i Nebî: Hz. Muhammed (s.a.s.)'in peygamber olarak gönderilişi demektir. Hz. Muhammed (s.a.s.)'in Mekke dönemindeki hayatı iki merhalede incelenir: 1- Bi'setten önceki hayatı, 2- Bi'setten sonraki hayatı. Peygamber Efendimiz (s.a.s.)'in Hz. Hatice ile evlenmesi ve Kâbe hakemliği Bi'setten önce olmuştur.
Bi'set olayı İslâm ve dünya tarihi için bir dönüm noktasıdır.
Şamil İA